top of page
Search

Wat heb je nodig voor jouw zuurdesembrood? 🍞✨

Je hebt drie ingrediënten nodig voor het bakken van zuurdesembrood: Meel, water en zout. Naast de ingrediënten zijn er nog een paar andere essentiële benodigdheden. Wil je zelf zuurdesembrood bakken? Dan ben je hier aan het juiste adres! In deze blog deel ik wat je nodig hebt om te beginnen. 


Bloem en/of Meel 

Ik koop al mijn bloem en meel biologisch bij www.demolenwinkel.nl 

Met de kortingscode: "zuurdesembroodcursus" ontvang je 10% korting op je eerste bestelling.  


Water 

Water is cruciaal voor brood. Ik gebruik gewoon lauw kraanwater zonder de temperatuur te meten. Als je deze cursus in het buitenland volgt, is het misschien handig om gezuiverd water te gebruiken als je niet uit de kraan kunt drinken. 


Digitale weegschaal 

Het afwegen van de ingrediënten als bloem, water en meel is heel belangrijk bij het bakken van broden. Je hebt daarom een digitale weegschaal nodig om te kunnen wegen. 


(Weck)potten 

Je hebt een glazen pot nodig om je starter in te voeden. Zorg ervoor dat je de pot kunt afsluiten. Weckpotten zijn hier goed geschikt voor, maar je kunt ook een glazen pot van de groenten of mayonaise gebruiken. 

In de winter kan het lastig zijn je starter actief te krijgen door de kou. In de zomer kun je juist weer moeite ervaren doordat de starter te vroeg piekt door de warmte. 


Ik heb de starter warmhouder van Goldie getest en kan niet anders zeggen dan dat het heel makkelijk is. Starter voeden, stekker in het stopcontact en rustig achteroverleunen. De starter staat op de gewenste temperatuur. Als je worstelt met je starter en/of de temperatuur dan kan ik je dit aanraden.  


Bij Sourhouse Goldie –krijg je 10% korting als je de volgende link gebruikt: https://sourhouse.refr.cc/zuurdesembroodcursus 

 

Zout 

Ik gebruik ook bakkerszout ook van de Molenwinkel.nl. Maar je kunt ieder soort zout gebruiken dat je in de kast hebt staan. 


Gietijzeren pan 

Je kunt alleen zuurdesembrood afbakken in de oven met een gietijzeren pan. Kijk hiervoor alsjeblieft even op Marktplaats. Je hebt hier keuze uit veel verschillende soorten pannen voor een fijne prijs. Je hoeft echt niet meteen een Le Creuset aan te schaffen – ook al staat die natuurlijk ook op mijn wensenlijstje. ;) De pan die ik gebruik, heeft een diameter van 24 cm. 

 

Plastic zak of douchekapje 

Om het deeg goed te laten rijzen, heb je een plastic zak of douchekapje nodig om de kom mee af te dekken.   

 

Deegmes voor de mooie insnedes 

Ook wel lamé genoemd, deze zijn online voor een paar euros te koop. Je kunt ook een scheermesje gebruiken. Bij HEMA bijvoorbeeld voor € 2,50. Als je geen insneden maakt, scheurt het brood op natuurlijke manier. Het is dus geen must. Wel als je juist die mooie insnedes wilt maken.   OPTIONEEL


Rijsmandje

Een rijsmandje hoort bij zuurdesembrood. Je kunt het deeg ook prima in een kom met een theedoek laten rijsen. Als je straks echt bakverslaafd bent, investeer dan in alle leuke gadgets. 


Keukenmachine met kneedhaak

In mijn online zuurdesemboordcursus leer je hoe je met de hand deeg kunt kneden, maar ook de machine. Ik gebruik de machine omdat ik meerdere broden tegelijk bak, maar je kunt ook met de hand kneden als je eens per week bakt. Er zijn verschillende cursisten die een handmixer gebruiken met deeghaken en met succes. Kijk altijd eerst even op Marktplaats voor een 2e-hands machine voordat je dure uitgaven doet.    


Deegsnijder

Die gebruik ik als ik een grote hoeveelheid deeg in één keer laat rijzen om het daarna te verdelen. In het begin kun je ook prima een groot mes gebruiken. 

  

Op mijn Instagramaccount zuurdesembroodcursus deel ik veel tips over de starter en beantwoord ik iedere vraag die je hebt. Als het over brood gaat ;)


Veel plezier met de voorbereidingen! Narzuta

Comments


bottom of page