top of page
Search

Zo maak je je eigen zuurdesem starter 🍞
Water in combinatie met bloem of meel, dat is je broodstarter. Niets meer, niet minder. Je kunt een starter ook online kopen, maar het allerleukste is toch wel om die zelf te maken,. Zo weet je precies hoe het proces verloopt.    

   

Mijn verloofde en ik kochten in 2021 een boerderij. We willen zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn. Groenten verbouwen we in de moestuin en we leven zo veel mogelijk met de natuur. We eten elke dag brood en ook brood willen het natuurlijk mogelijk eten. Dus besloot ik in november 2022 mijn eerste zuurdesembrood te bakken. 


Hoofdpijn kreeg ik ervan. Het internet staat vol met recepten. En ja, het resultaat op al die mooie filmpjes dat wilde ik ook, alleen van al die moeilijke termen begreep ik niets. Laat staan al die percentages van de recepten. Het viel me op dat er veel tijd zit in het wachten tot de volgende handeling. Dat moet anders dacht ik. Dus ontwikkelde ik mijn eigen Zuurdesembroodcursus. 


Als je nieuw bent in het bakken van broden: je hebt een broodstarter nodig. Een broodstarter is de basis voor een ambachtelijk brood en geeft het de smaak en textuur. Door meel en water groeien natuurlijke gisten en bacteriën. In de oven zal je starter ook het brood laten rijzen.    


Benodigdheden 

  • 50 gram meel * Als je een starter wilt maken, kun je in principe elke soort bloem of meel gebruiken, maar het beste resultaat krijg ik met roggemeel.   

  • 50 ml water 

  • 2 Schone potten 

   

Dag 1 

  • Voeg 50 gram roggemeel en 50 gram lauw water in een schone pot en roer dit goed door.  

  • Zet dit op een plek waar het niet tocht, niet te koud is, maar op een aangename kamertemperatuur.    

   

Dag 2 

  • Haal 50 gram uit de pot van dag 1 en doe dit in een nieuwe schone pot.  

  • Voeg hier 50 gram roggemeel en 50 ml lauw water aan toe en roer het geheel weer door.    

   

Herhaal deze stappen totdat je starter actief is.

Dit duurt minimaal 7 dagen - ook als je starter na 3 dagen al groeit, blijf doorvoeden.     

Als er belletjes ontstaan na deze dagen en als je starter verdubbelt (of misschien zelfs wel verdriedubbelt) dan is die actief. 


Zuurdesembroodcursus 

Wil je meer weten over het bakken van zuurdesembrood en video's bekijken? Ga dan naar www.narzuta.com/zuurdesembrood voor meer info.   

   

Kortingscode  

* Ik koop al mijn meel/bloem bij www.demolenwinkel.nl. Met de kortingscode: zuurdesembroodcursus krijg je 10% korting op je eerste bestelling.    

   

Cadeautip 

Geef iemand een starter of de Zuurdesembroodcursus cadeau. 


Mijn doel is om weer terug te gaan naar de natuur, naar de basis. Gisteren heb ik in de supermarkt nog eens gekeken naar het brood in de schappen: 16 ingrediënten. Het is heerlijk om je eigen brood met 3 ingrediënten te kunnen bakken. En nog heerlijker om het te kunnen delen. 🖤 
 
Comments


bottom of page