top of page
Search

Duurzaam met Scharrelkidsclub

Minke is moeder van Wiesje (10), Pleun (8) en Sam (5). En getrouwd met haar grote liefde Piet. Samen wonen ze in een oude woonboerderij in een dorpje onder de rook van Den Bosch Samen met de kippen, de katten en de hond. Het gezin is in alle seizoenen buiten, om in de (moes)tuin te werken en spelen. De ideale basis voor Scharrelkidsclub 


Minke van Scharrelkidsclub buiten met haar kinderen

 

Wat is Scharrelkidsclub en hoe ben je op het idee gekomen? 

 

In 2020 stuurde ik zoals wel vaker foto’s van mijn dochters met de moestuinopbrengst naar een WhatsApp groep met vriendinnen. Een vriendin raadde me aan een Instagramaccount aan te maken. Omdat de foto's van ons buitenleven anderen inspireren. Hoewel ik al een tijdje van sociale media af was en genoot van de rust, besloot ik het toch te proberen. Sindsdien deel ik waarom buiten zijn belangrijk is, tips, activiteiten en hoe je kinderen kunt motiveren om buiten te spelen.  

 

En daar bleef het niet bij?  

 

Het werd een groot succes. Een jaar later maakte ik Buitenspeeldoeboeken voor elk seizoen met Maja van Spetterkids, die ik via Instagram had ontmoet. Dit initiatief is nog steeds succesvol! Een eigen blog en webshop (www.scharrelkidsclub.nl) volgden. En vorig jaar ontwikkelde ik een onlinecursus en een Membership ‘het Belang van Buiten’. Dit programma geeft ouders en opvoeders maandelijks handige tips en activiteiten. Om de drempel te verlagen en om van buiten zijn een routine te maken. Buiten spelen is van vitaal belang voor kinderen, voor hun gezondheid en ontwikkeling. Het is mijn passie om deze boodschap te verspreiden en kinderen (weer) naar buiten te brengen.


Waarom is het zo belangrijk dat kinderen van jongs af aan buiten zijn? 

 

Ik geloof dat als je kinderen van jongs af aan de natuur laat ervaren - het avontuur, de verwondering en de schoonheid ervan - dat ze het ook gaan waarderen. Want de seizoenen, de bomen, de planten, de bloemen en de dieren, klein en groot … Dat zijn dingen die kinderen keer op keer mogen zien, voelen en beleven. Alleen op die manier geef je ze de kans te beseffen dat ook zíj onderdeel zijn van dat wonderlijke geheel. En dan zullen ze ook begrijpen dat het iets is waar ze voor moeten zorgen. 

 

 

Je zegt dat kinderen zo leren begrijpen dat de natuur iets is waar ze voor moeten zorgen. Waar maak jij je druk om? 

 

De ontbossing, het gebruik van plastic, de wegwerpmaatschappij, overconsumptie, de oneerlijke verdeling van geld en voedsel in de wereld en de globalisering. Dat mensen zonder blikken of blozen een plastic vliegenmepper online bestellen en laten overkomen uit China (ja, ik heb dit meegemaakt). Uit luiheid, gemak en gewoon omdat het kan. Tja. Dit zijn wel dingen waar ik van wakker lig. Maar ik heb zelf ook drie kinderen op de wereld gezet. Dat is niet bepaald een duurzame keuze, als je het heel streng bekijkt. Maar ik vind dat wij, als ouders, de plicht hebben onze kinderen bewust op te voeden. Om hen te leren dat de wereld zoals die er nu uitziet en zoals we nu leven, ook anders kan zijn. Dat we ook beter voor elkaar en voor de aarde kunnen en moeten zorgen. Dat is het minste wat we kunnen doen. We mogen niet alleen maar nemen van de aarde. We horen ook terug te geven. Dat probeer ik mijn kinderen bij te brengen.   

 

Wat zijn je favoriete duurzame tips om van het leven te genieten?  

 

Een duurzame tip is om eens in je buurt te kijken naar lokale boerderijwinkels. Het is gezonder voor jezelf en beter voor het milieu om je boodschappen in de buurt te doen. Lekker op de fiets. Heb je meteen een frisse neus en een buitenactiviteit te pakken! Kijk daarnaast of je ruimte in de tuin hebt voor een moestuin(tje), fruitstruiken of fruitbomen. Wij maken ieder jaar jam, sap en stroop van onze fruitbomen. Daar doen we het hele jaar mee. Daarnaast eten we maandenlang verse groenten uit onze moestuin en weck ik soep en saus in voor de wintermaanden. Heb je weinig ruimte, dan is er toch vaak plek voor een moestuinbak of een paar potten. Zelfs tegen een schutting of gevel kun je moestuinieren. Plant bijvoorbeeld een klimmende courgetteplant, of eetbare bloemen. Daar maak je jezelf en de insecten ook blij mee!   

  

Wat zijn je favoriete duurzame hotspots voor kinderen? 

 

Drie keer raden … ‘Gewoon’ een fijne buitenspeelplek! Veel mensen denken dat ze naar een fantastische speeltuin of een natuurgebied moeten om hun kinderen 'buiten' te laten beleven. Dat is natuurlijk ook heel leuk om af en toe te doen, maar het avontuur van buiten en van de natuur ligt voor een kind al om de hoek. Of je nu buitenaf woont, in een woonwijk of midden in de stad. Natuur is overal. Ga maar eens op zoek naar stoepplantjes, kijk om je heen en ontdek waar je aan kunt zien, ruiken, voelen en horen welk seizoen het is. Spot vogels, zaai bloemetjes, speur naar kriebelbeestjes, tuur naar de wolken, verzamel mooie natuurvondsten, doe je skeelers aan, bouw een hut: buiten is er altijd wel wat te beleven.   Ik gun je groen 

En buitenspelen in de wind 

Ik gun je beleving van ieder seizoen 

Bewonderen als een kind 

Ik gun je elke dag buiten 

Met de zon op je snoet  

De vogels horen fluiten  

Ik gun je alles wat buiten te bieden heeft 

Dat je ziet dat alles net als jij leeft 

Wordt geboren, bloeit, groeit en weer vergaat 

Dat je leert dat jij ook natuur bent 

Dat je door buiten je binnenste kent 

Dat alles komt en alles gaat 

Als seizoenen, jaar na jaar 

Ik gun je groen  

Ik gun je buiten 

Je geluk vind je daar 

 


Geïnspireerd? Volg Minke @descharrelkidsclub 

Of kijk op: www.scharrelkidsclub.nl  Tekst: Anne-Fleur van der Heiden 

Comments


bottom of page