top of page
Search

Wat is zuurdesembrood?


Eerder schreef ik een blog over de starter en wat je allemaal nodig hebt voor het bakken van een zuurdesembrood. Maar wat is zuurdesembrood nu eigenlijk? Ik leg het je uit.

  

Een van de oudste broodsoorten  

Zuurdesembrood is echt een klassieker. Het gaat al duizenden jaren mee. Meer dan drie eeuwen geleden, kwamen bakkers in het oude Egypte erachter dat als je een mengsel van water en graan even laat staan, de natuur er iets heerlijks van maakt. Door de lucht gaan natuurlijke gisten en bacteriën aan de slag en laten het deeg begint rijzen. Zuurdesembrood is een van de oudste en nog steeds geliefde broodsoorten.  


Het verschil tussen gist en zuurdesem  


In de meeste broden wordt gist gebruikt. Gist ontstaat door de fermentatie van een water, meel en suiker mengsel met behulp van gistcellen. De zuurdesemstarter bestaat uit een mengsel van alleen meel en water. Dat wordt gefermenteerd door natuurlijk voorkomende gisten en bacteriën die al in het meel zitten. Deze micro-organismen zijn aanwezig in de omgeving en op de graankorrels zelf. Je kunt daardoor met elk soort meel (en bloem) een starter maken. Handig toch?  


Geduld, geduld, geduld


Het bakken van zuurdesembrood kost meer tijd en geduld dan het bakken van brood met gist. Omdat de fermentatie van de zuurdesem langzamer verloopt. Je bent dus getuige van een volledig natuurlijk proces. Het is daarom waanzinnig om je eigen brood uit de oven te schuiven. Dit brood heb je vanuit de basis helemaal zelf gemaakt, ja wat kan ik daar nog aan toevoegen?  


Makkelijker te verteren  

Zuurdesembrood lijkt beter verteerbaar dan broden met gist. Hoe dat komt? Door het natuurlijke fermentatieproces worden de gluten afgebroken, waardoor je lichaam de voedingsstoffen opneemt. En dat is een uitkomst voor iedereen die normaal gesproken een opgeblazen gevoel krijgt van brood uit de supermarkt. Ik krijg van volgers vaak te horen dat ze zuurdesembrood veel beter verteren, zelfs van degenen die overgestapt zijn op een volledig glutenvrij dieet.   

  

Zelf een zuurdesembrood bakken?

Via verschillende tools en kanalen help ik je met liefde op weg:  Let's rise. ;-) Comments


bottom of page