top of page
Zoeken

Ondernemen is vertrouwen, gaan, gutfeeling en soms dik vet balen.

Als het lijkt alsof alles me voor de wind gaat dan vind ik het ook belangrijk om de andere kant van mijn ondernemersverhaal te delen. Dit eerste kwartaal was een behoorlijke bittere pil én een succesverhaal in één. Want als ik één ding leer van ondernemen dan is het balans. De les is het succes. Yin Yang. Het een bestaat niet zonder het ander. Waar succes is, is er uiteraard ook een andere kant.  

 

Begin dit jaar nam ik grote beslissingen. Beslissingen die horen bij groei. Ik ging samenwerkingen aan met andere ondernemers. Onwijs spannend. Want ik kan mezelf pas sinds kort een vast bedrag per maand uitkeren. Dat vind ik al een hele prestatie. En ik wilde een verdiepingsslag maken met marketing. 

 

Geen haat-liefde verhouding met marketing

Ik heb ‘iets’ met online marketing. Geen haat-liefde verhouding. Eigenlijk meer een haatverhouding. Het voelt voor mij vaak opgelegd. Kijk dit product moet je kopen want … Ik wil dat niet. Ik wil niet zo zijn. Toch ben ik me er ook bewust van dat ik er behoorlijk hard aan moet trekken als ik alleen tegen de wereld wil opboksen voor bekendheid. Marketing is ook de tool dat mensen überhaupt over mijn producten en cursus horen.  

 

In mijn eigen valkuil trappen

Dus dacht ik oké adverteren, ik ga het proberen. Ondanks dat mijn gevoel anders aangaf. Soms ga ik daar dwars tegenin. Bring it on - misschien heb ik wel ongelijk? En ook al weet ik dat ik 9 van de 10 keer blijkt dat ik op mijn onderbuik moet vertrouwen, trapte ik weer in mijn eigen valkuil.  

 

Luisteren naar mijn gevoel

Je voelt het natuurlijk al aankomen. Het werd geen succes. Geen extra groei in 2 maanden tijd. Geen extra volgers. Geen extra verkochte cursussen. Geen hoger bereik. En verloren geld. En daar werd 1 ding wel mee bevestigd… Luisteren naar mijn gevoel. 

 

Ook mijn leven is niet het perfecte plaatje

Ik vind het belangrijk om dit te delen. Want natuurlijk deel ik fijne plaatjes op Instagram en lijkt het wellicht alsof het allemaal voor de wind gaat. Ook mijn leven is niet het perfecte plaatje. Ik zou soms zo hard van de daken willen schreeuwen dat het mij niet aan komt waaien. Dat ik me vaak verloren voel. Dat ik het vaak een eenzaam proces vind dat hele ondernemen. Dat elke video die ik upload - hoe veel plezier ik er ook mee had met opnemen - spannend vind. Dat ik kritiek moeilijk vind. Dat ik 4,5 uur schermtijd per dag echt VEELS TE VEEL vind, maar me ook realiseer dat mijn hele werk met mijn telefoon gedaan wordt. Dat ik het moeilijk vind om nee te zeggen en alle ballen hoog wil houden.  

 

1000 cursussen ownen

Wat ik ook van de daken wil schreeuwen is dat ik 1000 cursussen heb verkocht. En iedere dag foto’s ontvang van enthousiaste thuisbakkers. En toch wil ik dat ergens ook niet delen. Omdat het niet eerlijk is naar mijn gevoel om in blijdschap te zeggen dat ik 1000 cursussen heb verkocht. Omdat er zoveel delen in me zitten die hier nog helemaal niet klaar voor zijn. Niet klaar om dit te ownen.  

 

Wachten tot de ommekeer

Ondernemen is balans. Waar succes is, is er uiteraard ook een andere kant. Groeipijn. Die groei die er wel aan zit te komen maar waar ik nog even 'klein’ voor wil blijven. Totdat ik weer rijs als een zuurdesembrood. Klein – groot.  

Yin Yang. Wachten tot de ommekeer die zomaar snel kan komen. Alles wisselt elkaar af. Soms geef je veel vruchten, soms weinig. Ook wij hebben seizoenen. We zijn natuur. <3


Liefs,

Alicja


Comments


bottom of page