top of page
Search

Duurzaam met Wendy Bloemendal: “Met The Slow Store bied ik een tegengeluid aan de ratrace.”  

Wendy Bloemendal: “Met The Slow Store bied ik een tegengeluid aan de ratrace.”  

Wendy Bloemendal (37) woont met haar man, twee kinderen en kippen (hoe kan het ook anders) in Barneveld, een dorp midden in de Veluwe. Wendy is oprichter van The slow Store, Een interieurwinkel die staat voor meer dan interieur. Wendy Bloemendal l The Slow Store

Hoe begon The Slow Store? 

Het idee voor The Slow Store ontstond nadat ik de documentaire The True Cost op Netflix had gezien. Deze film onthult de werkelijke bedragen die betaald worden in de fast fashion-industrie. Sinds 2015 werk ik als interieurstylist en ontwerper. De inzichten uit de documentaire wilde ik toepassen in mijn eigen werk. Ik streef naar een collectie die bijdraagt aan een langzamer, bewuster leven met een positieve impact op de planeet. Dat heeft geresulteerd in een unieke mix aan interieur labels met een verhaal. Zo wordt duurzaam en bewust een interieur inrichten, eenvoudig en rustgevend. 


Waar haal je je inspiratie vandaan? 

Reizen is mijn grootste inspiratiebron. Dit zie je terug in de merken en stijl van The Slow Store. De webshop, showroom en winkel in Barneveld weerspiegelen een tijdloze en natuurlijke interieurstijl. Van vloeren tot gordijnen en meubels, bij The Slow Store bied ik alles voor een compleet project. 

Naast interieur wil ik een platform creëren voor reistips, recepten en alles rond slow living. Het doel? Een community die deze levensstijl omarmt en een tegengeluid biedt aan de ratrace waar we met onze samenleving in zijn terechtgekomen. Terug naar de basis en aandacht voor waar het in het leven echt om draait. Ik heb hier genoeg ideeën voor. Ook hier geldt, we nemen de tijd die nodig is om het goed te doen. 


Wat is je missie met The Slow Store?

Mijn missie met The Slow Store is simpel: om mensen te helpen betere keuzes te maken voor een duurzaam interieur. Dit heeft een positieve invloed op je dagelijkse leven. The Slow Store biedt niet alleen producten voor een rustig en duurzaam interieur, maar inspireert ook om meer ‘slow’ toe te voegen aan je leven. Ik wil zoveel mogelijk mensen helpen mooie interieurs te creëren en tijd te maken voor wat echt belangrijk en duurzaam is. Om bij te dragen aan een slower way of life.” 


Wat is belangrijk en duurzaamheid voor jou? 

Duurzaamheid is een breed begrip dat steeds meer betekenis en aandacht krijgt. Ik vraag me constant af wat duurzaamheid betekent. Voor mij gaat het om de verhalen achter de producten. Narzuta’s linnen plaids zijn daar een goed voorbeeld van met een passie voor het 100% natuurlijk proces van linnen.  

Ik kijk naar meubels met een verhaal. Iets kan van ver komen, maar wel onder de juiste omstandigheden gemaakt zijn. En juist zorgen voor werkgelegenheid en kansen in ontwikkelingsgebieden. Design, materialen, kwaliteit en de makers spelen dus een grote rol. Thuis is mijn interieur een mix van vintage, designklassiekers en nieuwe stukken. We kopen veel tweedehands (ook voor de kinderen) en waarderen schoonheid in alle vormen. Ik geloof dat slow en duurzaam ook stijlvol kunnen zijn en niet oud, grijs en saai. Kiezen voor kwaliteit, dat vind ik duurzaam. 


Maak je je ergens zorgen over als we het over duurzaamheid hebben? 

Wereldwijde verschillen in inzicht over duurzaamheid houden me bezig. Nederland doet het goed, maar soms slaan we door in details. Ondertussen blijven grote vervuilingsproblemen onopgelost. Ik maak me zorgen over de negatieve kijk op boeren. Ik zie veel mooie boerenbedrijven die onmisbaar zijn voor de voedselvoorziening. 

Ook de enorme consumptiedrang, zoveel mogelijk voor weinig, de wereldwijde vervuiling door scheepvaart en ontbossing baren me zorgen. Ik geloof dat meer aandacht hiervoor grote stappen in de goede richting kan brengen. The Slow Store

En waar zie je de goede dingen? 

Gelukkig op heel veel plekken. Reizen met mijn gezin naar plekken als Japan en Vietnam brengt liefde, respect en begrip voor natuur en elkaar. Compassie is volgens mij de basis voor een betere wereld. En geluk vinden in de kleine dingen maakt het leven rijk. 

Ik geniet van lange avonden, tafelen met familie of vrienden, uitgebreid koken, nieuwe plekken op de wereld ontdekken en spelen in de branding van de zee met mijn gezin. Naarmate ik ouder word, zie ik steeds meer het geluk van de kleine momenten: een kunstwerkje van de kinderen die onder de verf zitten, een kopje koffie in de ochtendzon of een ontkiemend tomatenplantje. Het gouden uur aan het eind van een zomerse dag. Als je het geluk in de kleine dingen kunt vinden dan is geluk altijd dicht bij je. 


Heb je een duurzame tip of motto? 

Less, but better! Dat is absoluut mijn motto dat dit jaar nagenoeg het hoofdthema in alles in mijn leven is. Op interieurgebied adviseer ik: ruim op, doneer of verkoop wat je niet meer gelukkig maakt. Er is zoveel ruis bij veel mensen in hun huis. Kies voor kwaliteit, meubels met een verhaal en natuurlijke materialen. Dit geldt ook voor je kledingkast, eten, relaties en tijd. Ga voor kwaliteit boven kwantiteit. 


Is er iemand die je inspireert?? 

Iedereen die bijdraagt aan een betere wereld is een held voor mij. Jane Goodall is een grote inspiratiebron. Deze vrouw heeft in haar leven veel betekent voor mens, dier en milieu. Haar wijsheid, tomeloze inzet en levensverhaal vind ik een enorm voorbeeld.   


Tot slot, heb je een guilty pleasure. Iets waarvan je weet dat het beter kan? 

Ik geloof dat je altijd ergens bewust voor kan kiezen. En dat schuldgevoel of naar elkaar wijzen, negatieve energie is. 100% Duurzaam leven bestaat namelijk niet. Kleine stapjes in de goede richting zijn al waardevol. Ik weet dat vliegen niet duurzaam is, maar soms nodig voor mijn werk dat weer tot mooie samenwerkingen kan leiden. Bewust omgaan met keuzes is belangrijker dan schuld of schaamte, vind ik. En daarbij blijft de vraag: wat is duurzaam? Een nieuwe elektrische auto rijden waar een accu voor geproduceerd moeten worden of een 20jaar oude Jeep op benzine? Je raadt al welke ik heb ;-) Het is niet zwart-wit. Iets is niet per definitie goed of fout. Nuance is nodig om het verschil te maken.  


Meer weten over Wendy en haar mooi producten en filosofieën? 

 

Instagram

Comments


bottom of page