top of page
Search

Duurzaam met ... Butterflies Never Die: "ik hoop met mijn kleding te inspireren om als de wilde en vrije zigeunervrouwen te zijn"

Monika Isa (36) is geboren in Macedonië en in haar vierde levensjaar naar Nederland verhuisd. Samen met haar verloofde Bas en haar lieve zonen Damien en Marley woont ze in Bant. Aan een buitenweg met vrij uitzicht en met een groot deel van de tijd alleen koeien als buren. Haar label Butterflies Never Die is een ode aan haar roots, de zigeunervrouwen uit Macedonië.   
  

Hoe ben je op het idee van Butterflies Never Die gekomen?   

Ik ben geboren als zigeunermeisje in de bergen van Macedonië. Mijn fascinatie voor de zigeunervrouwen is er altijd geweest. De manier waarop ze zo vrij leven, op blote voeten en met wilde haren. Met zoveel liefde voor hun dierbaren en het allerbelangrijkste, ze zijn vooral zichzelf. Dat is iets wat ik als jong meisje heb geleerd. Door de jaren heen ben ik dat kwijtgeraakt. 


Butterflies Never Die is een beweging terug naar wie ik ben en wat ik heb geleerd. 

Ik zie veel vrouwen om mij heen die hetzelfde proces doorlopen en zichzelf langzaam weer terugvinden. Ik hoop met mijn kleding te inspireren om als de wilde en vrije zigeunervrouwen te zijn. Zachtaardig en liefdevol, ook voor jezelf en vooral vrij genoeg om kleding te dragen waarin iedere dag als een feestje voelt.  

  

Wat betekent duurzaamheid voor jou?   

Duurzaamheid betekent voor mij bewustwording over de keuzes die ik maak. We zijn verhuisd naar een buitenweg om zo veel mogelijk terug naar de basis te gaan. Ik ging van een heel druk leven met een fulltimebaan naar meer rust en tijd om te genieten van de simpele dingen.  

 

Zoals de kippen die in de tuin scharrelen en onlangs hebben we een moestuin aangelegd. Met duurzame gerecyclede plastic moestuinbakken die levenslang meegaan (tip: van Makkelijke Moestuin). En niet te vergeten de pluktuin, zodat ik straks mijn eigen bloemen heb. Ik kan niet wachten ... Ook kiezen we zowel voor binnen als buiten voor zoveel mogelijk tweedehands meubels.  


Met Butterflies Never Die produceren we in kleine batches om materiaalverspilling te verminderen en onze ecologische voetafdruk te minimaliseren. Alles is handgemaakt, -geverfd en -geborduurd. Dit geldt ook voor mijn interieurlabel Monika Isa.   
Lig je ergens wakker van als we het over duurzaamheid hebben?  

Wat we achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. Als iedereen een stukje bewuster wordt en nadenkt, komen we al een heel eind met z’n allen. Ik kan wakker liggen om van alles, maar probeer het vooral bij mezelf te houden en te doen wat ik kan.   


Wat zijn je favoriete duurzame tips? Heb je een duurzaam motto?   

Mijn motto is: back to the roots. Als je kunt, ga voor een moestuin. Struin marktplaats en vintagewinkels af en knap meubels en kleding op. Mijn jongste zoon draagt zoveel mogelijk kleding van de oudste. En shop lokaal bij de boer voor vlees en groenten. Ik geniet en leer enorm van tips die mensen delen en uiteraard is Narzuta ook een inspiratie voor mij. 


Heb je iets waarvan je weet dat je het eigenlijk niet moet doen, maar toch doet?   

Heerlijk bij de houtkachel liggen. We weten dat een houtkachel niet het duurzaamste is, maar wel enorm fijn. Ik ben niet perfect en doe al lerende wat het beste voelt voor mij en ons als gezin. 


Wat geloof je ten diepste over de wereld, de natuur, over ons?   

De natuur heelt. Elke keer wanneer ik op blote voeten door mijn tuin loop, voel ik gelijk rust. Ik denk dat iedereen die het rustiger aan gaat doen en goed om zich heen kijkt een stuk gelukkiger zal worden. Wij mensen hebben niet veel nodig, alleen dat wordt ons wel wijs gemaakt. 


Wat zijn je gelukkigste momenten?   

Thuis, in de tuin, voor de houtkachel, met mijn gezin en onze dieren. Rust, lezen, tuinieren, samen surfen, paardrijden. Het gevoel van wilde haren en blote voeten. Dat alles maakt me een heel gelukkig en een dankbaar mens.  


Meer weten over Monika Isa en Butterflies Never Die? 

   

コメント


bottom of page