top of page
Search

Duurzaam met Jian @jian_recover_interior_textile

Door Anne-Fleur van der Heiden - Tag: wat is duurzaamheid?


Jian Kotalikova is maker, inspirator en eco-interieurontwerper. In haar atelier REcovER Interior Textile maakt ze unieke textielproducten op maat van hoge kwaliteit of restmaterialen. Duurzaamheid is voor haar cradle to cradle. Jian maakt zich druk over het gemak waarmee we dingen weggooien en pleit dan ook voor het verlengen van de levensduur van spullen. Hier vind je haar visie en tips over duurzaamheid.


Naam: Jian Kotalikova 

Onderneming: REcovER Interior Textile

Geboortejaar: 1984 

Opleiding: HMC – interieuradviseur (mbo); KABK - Interieurarchitectuur (hbo); HvA Docentenopleiding (hbo) 

Functie: Maker & Inspirator, Eco-interieur ontwerper met eigen textielatelier voor interieur 

 

Net terug uit Praag beantwoordt Jian Kotalikova 6 duurzaamheidsvragen. De eerste blog voor een nieuwe rubriek. Een blog die gaat over duurzaamheid, want wat dat is voor iedereen net even anders. Zoals jullie misschien op de Instagram van Narzuta  hebben gezien, heeft Jian met haar bedrijf Recover Interior - Textielatelier, prachtige linnen gordijnen op maat gemaakt voor de boerderij. Met linnen van Narzuta en de expertise van Jians kennis over materiaal en vormgeving. 


  1. Waar begon jouw weg naar duurzaamheid?

Praag was de plek waar ik de eerste 15 jaar van mijn leven woonde. Daarna werd mijn moeder verliefd en verhuisden we met zijn tweetjes naar Amsterdam. Toevallig kom ik net terug uit Praag om mijn familie te bezoeken. Helaas werd dat de de uitvaart van mijn lieve oma. Deze oma is de grondlegger van mijn bedrijf, waar ik een half jaar geleden mijn volle aandacht op heb gezet. Het is een gek besef hoe circulair het leven zelf eigenlijk ook is … 


Ze hield van breien, haken en zelf dingen maken. Op jonge leeftijd heb ik veel van haar geleerd. Ik was negen en haakte al kleertjes voor de barbies, maar ik vond het onderzoeken van veel materialen leuk, klei bijvoorbeeld en kralen. Ook haalde ik regelmatig speelgoed uit elkaar om te zien waar het geluid vandaan kwam. Ik verzamelde alles alsof ik als kind al heel erg de waarde inzag van materialen. Nu als volwassene, zie ik textiel als een belangrijke inspiratiebron. Het is het intiemste materiaal voor de mens, op je huid of in je huis.


 

  1. Wat is REcovER Interior Textile? 

Ik zie mezelf als duizendpoot: ik maak, vermaak, priegel, produceer en repareer. De combinatie van interieur en textiel vind ik boeiend. Mijn bedrijf heb ik daarop ingericht. In mijn atelier maak ik unieke producten op maat van textiel, zitkussens, sierkussens en accessoires. Daarvoor gebruik hoogwaardige materialen of restmaterialen. In opdracht repareer of herstoffeer ik bestaande of vintage meubelen. En als ik iets (nog) niet kan, zoek ik naar een oplossing of een persoon die me daarbij kan helpen. Zo blijf ik ontwikkelen. Ik geniet ervan om steeds met nieuwe spullen te werken en de opdrachtgever te betrekken bij de materiaal- en esthetische keuzes. 

 

  1. Wat is duurzaamheid voor jou? 

Ultieme duurzaamheid is cradle to cradle. Afval is voedsel als je het in het Nederlands zegt. Heel lang geleden bestond geen afval. Tegenwoordig is dat niet 100% haalbaar, maar kleine beetjes helpen. Het is jammer dat duurzaamheid zo'n extreem complex begrip geworden is. Voedsel, biodiversiteit, grondstoffen, verkeer etc. Alles is met elkaar verbonden en van elkaar afhankelijk. Daar ben ik me graag van bewust. Hoe meer je ervoor weet, hoe meer je beseft hoe complex het is om een juiste keuzes te maken. Waar ik in elk geval aan wil bijdragen is dat bestaande meubels zo lang mogelijk worden gebruikt en hergebruikt (ondanks de trend en smaak van het moment). 

 

  1. Waar maak je je druk om? 

We zijn een trendgevoelige wegwerpmaatschappij geworden. Ik maak me zorgen over dingen die weggegooid worden, zoals spullen die nog goed zijn of maar een beetje kapot. Als je de spullen die je niet meer wilt aan iemand anders geeft, draag je bij aan een verlengde levensduur van waardevolle mechanieken en grondstoffen. Met zijn allen minder nieuwe dingen kopen, zou al helpen. Van jongs af aan heb ik meegekregen om zuinig te zijn op spullen, grondstoffen en levensmiddelen. Dat we vroeger wat armer zijn geweest, heeft misschien daarin geholpen. 

 

  1. Wat was voor jou een werkhoogtepunt? 

Na mijn studie heb ik 3 jaar gewerkt als set-designer en stilist. De afgelopen zeven jaar heb ik lessen ontwikkeld en gegeven aan onze toekomstige interieuradviseurs. In mijn laatste jaar, heb ik een heel gaaf project gedaan waarbij twee verouderde klaslokalen, omgetoverd werden tot circulair educatieve ruimtes. Het uitgangspunt was het slim hergebruiken van materialen. Een project voor de studenten en de docenten die daar lesgeven. 


Ik besefte dat ik meer daarvan wilde. In een blog van Baboon Kitchens las ik dat je je alleen hoeft te verantwoorden aan je achtjarige of tachtigjarige zelf. Bijna op de helft (ik ben 39) koos ik voor mijn eigen onderneming, waar alles samenkomt: interieurarchitectuur, materialenkennis, inspiratie, liefde voor grondstoffen, vormgeving en makerschap.  

 

  1. Wat zijn jouw favoriete duurzame tips? 

 

  • Op de website van The Substitute is veel informatie te vinden over hoe je een duurzaam en ecologisch interieur kan creëren. 

  • Koop tweedehands, lokaal- en seizoensgebonden producten. En niet meer dan dat je nodig hebt.

  • Neem de woontrends met een korreltje zout en probeer een low impact slimme oplossing te bedenken. 

  • Repareer kapotte spullen indien mogelijk en breng de items die je niet meer nodig hebt naar de kringloop. Zo kun je mij dus bijvoorbeeld je eetkamerstoelen laten herstofferen! 


Tot slot. Het zou mooi zijn om met zijn allen meer circulair te denken, waarbij de producten van vandaag de grondstoffen van morgen mogen worden. Foto: Niels Blekemolen


Comments


bottom of page