top of page

MIJN VERHAAL

"Open je ogen, kijk om je heen.

De natuur heeft ons zoveel te bieden."

​

​

Ik groeide op in een klein dorpje in Noord-Holland en volgde verschillende opleidingen. Mijn carrière begon achter de schermen van een grote musical. Later stapte ik over naar de televisiewereld. Voor meer dan 10 jaar, was ik als freelance producent betrokken bij het maken van diverse programma's zoals Geer en Goor. Hoewel dit een prachtige periode was, bleef ik me afvragen wat de toekomst me zou brengen

 

Dit-is-het moment
In 2020 ontving ik een telefoontje met de mededeling dat ik mijn opdrachten diezelfde middag moest overdragen. Vrijwel al mijn geplande klussen kon ik uit mijn agenda schrappen. Opmerkelijk genoeg voelde ik meteen dit-is-het. Het was het moment waar ik al die tijd op had gewacht. Die welbekende schop onder mijn kont. Niet langer ja, maar ...

 

Het antwoord lag op de bank

Met een dekentje op de bank lag ik na te denken over hoe ik nu verder moest. Gek, dacht ik dat mensen altijd hun dekentjes wegmoffelen bij visite. Waarom letten we er bij het kopen van dekens niet op waarvan die gemaakt worden? Verbaasd besefte ik dat ik niet bekend was met de materialen waar ik onder lag. Wat nu als ik eens hele mooie en duurzame plaids ga maken?

 

Op de vlasvelden in Zeeland

Hoewel ik wist dat linnen een 100% natuurlijke stof is, bleef het hele productieproces voor mij nog een mysterie. Om het inzichtelijk te maken stond ik acht telefoontjes later op een vlasplantage in Zeeland. Timmers Agroservice bestaat al meer dan 100 jaar. De recente eigenaar, Dirk Timmers, vertelde me hoe je schoven maakt en hoe ze vroeger vlas op de velden plaatsten. Deze kennis is bij hem met de paplepel ingegoten en dat is zo inspirerend. Om linnen te produceren, heb je twee dingen nodig: regenwater en lijnzaad. De reis van lijnzaad tot linnen lees je hier.

 

Hoezo leren we dit niet op school?

Ik was zo gefascineerd over het feit dat lijnzaad de basis is van linnen. Hoezo leren we dit niet op school? En al helemaal dat Nederland, België en Frankrijk zo belangrijk is in het linnen proces wereldwijd. Want juist hier uit deze regio komt 85% van al het linnen ter wereld. Op veel labels zie je 'Made in China' omdat de arbeidskrachten daar kostenefficiënter zijn. Hoe geweldig zou het zijn om alles zo lokaal mogelijk te houden, zodat Europees linnen echt Europees linnen is? Ik kwam erachter dat er veel fabrieken zijn die werken met blends, slechts twee met 100% linnen.

​

Fabriek in Litouwen

Twee weken nadat ik op de vlasvelden in Zeeland stond, vloog ik naar een van de twee fabrieken in Europa namelijk in Litouwen. In eerste instantie aarzelde de fabriek om me toe te laten. Ik werd beschouwd als een kleinschalig project. Ze stemden uiteindelijk toe omdat ze het intrigerend vonden dat ik, zonder ervaring, een nieuw bedrijf startte te midden van het COVID-19-tijdperk. Twee dagen lang kon ik rondlopen, ontwerpen maken, stoffen voelen en met medewerkers praten. Hier heb ik mijn eerste collectie ontwikkeld.

​

Een manier van leven

Wat begon met linnen dekens is uitgegroeid tot een manier van leven. Het volgen van mijn intuïtie, een leven met de natuur. Ik geef les in het bakken van zuurdesembrood via de online zuurdesembroodcursus. Gedurende de zomer kunnen we grotendeels zelfvoorzienend leven. We leven op een boerderij met Bux, onze hond, een paar koeien, een moestuin, varkens en katten.


Terug naar de basis
Met Narzuta breng ik je terug naar de basis, terug naar de natuur. Ik wil je inspireren om bewuste keuzes te maken. Dat doe ik met mijn linnen collectie, met het bakken van 100% natuurlijke broden van zuurdesem. Ook kan ik me blijven verbazen hoeveel moois de moestuin voortbrengt uit zulke kleine zaadjes. De natuur zit vol oneindige mogelijkheden.

​

"Verwonder je over de magie van de natuur"

Liefs Alicja (1).png
bottom of page